Security is mortals chiefest enemy - EDM-2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Security is mortals chiefest enemy

Colums

(Sheakespeare-Macbeth).
(Zekerheid is de grootste vijand van de sterveling
)

 'Groots en meeslepend wil ik leven’
heeft eens een dichter uitgeroepen. Maar vandaag wil men liever veiligheid en zekerheid. De dood en het verderf zijn niet meer, zoals in de Middeleeuwen, onze dagelijkse metgezel. Toch zal  niemand ontkennen, dat het leven nog steeds vol risico’s is. Die moeten dus worden uitgebannen. En dat kan, zekerheid is te koop! Een miljarden-business staat voor ons klaar. Niemand wijst verzekering meer af, zoals eens vrome mensen deden, verwijzend naar het Schriftwoord: ‘De goddeloze zoekt tal van zekerheden’.

 Verzekeren kan tegen alle vormen van onheil of ongenoegen. Tegen regen, nou ja, het kan nog steeds regenen, maar dan regent het ook geld. Tegen annulering van je reis, je had het geld al wel betaald, maar je krijgt het terug, een extraatje!  Weinigen beseffen, dat er één ding echt zeker is, nl dat de verzekering- maatschappij er beter van wordt
. Als je ieder risico, dat je zelf kunt bekostigen, niet verzekert, ben je op den duur beter af. Nederlanders betalen per jaar miljoenen aan onnodige zekerheid.

  Leven zonder risico bestaat dus nog niet.  Maar risico’s kun je wel beheersen door ze in formules te dwingen : 'gecalculeerd risico’
. Dat klinkt hoopvol. We leven in het tijdperk van de statistiek. De economische ‘wetenschap’ (laten we het maar zo noemen) bedient zich van zulke modellen. Die gaat uit van de veronderstelling dat mensen rationele verwachtingen hebben en dat markten efficiënt zijn. Dus is de prijs van een aandeel op de beurs de best denkbare prijs, want zij is uitkomst van veel aanbieders en vragers die samen over enorme informatie beschikken: 'Hundred million Americans can't be wrong' zei eens een politicus. Maar 'it ain't necessarily so'.

 Ook tegen ziekte
kun je verzekeren. Laat dat maar aan de vrije markt over, dan wordt het efficiënter en goedkoper, dat wisten onze politici zeker! Maar het heeft geleid tot een gigantische bureaucratie. Een arts is gemiddeld 25 % van zijn tijd kwijt aan administratie. Gelukkig worden velen er toch beter van, zoals boven al aangegeven, en dus verdringen ex-politici zich voor de topfuncties in de verzekering branche.

   Maar ja, je kunt toch nog steeds ziek worden, al ben je niet meer patiënt, maar zorgconsument.  Met verzekeren alléén komen we er niet. Maar er is een betere weg: preventie. De medische tijdschriften staan bol van onderzoek naar risicofactoren. Prachtig: met vaginale uitstrijk kun je de kans op baarmoeder- kanker op het spoor komen. Dus worden, om geen risico te lopen, in Amerika 10 maal meer baarmoeders verwijderd dan bij ons. P
rediker wist het al: Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart.

  Maar risico-mijding
is in: onze maatschappij is geobsedeerd door preventie en voorzorg. Dus kwam er een ministerie voor Veiligheid! Pech moet weg, onheil en schade moeten worden afgewend. Dat kan, met preventieve interventies op basis van risico-profilering. Met behulp van  computers kunnen van personen risicoprofielen worden gemaakt en digitaal geregistreerd. Winstbeluste bedrijven en angstige overheden en maken er graag gebruik van. Het recht op veiligheid schept weliswaar permanente noodtoestand, maar nood breekt wet,  dat onze privacy in de knel komt, tant pis!

  Deze wereld is vol slechte mensen
, slechte godsdiensten, schurken staten.  Die bedreigen ons, in het klein en in het groot. Wat doe je er aan ? Hard aanpakken! Amerika heeft op beide gebieden veel ervaring. In het klein: strenger straffen, liefst de doodstraf. Een risico minder! Maar toch is het aantal moorden en geweld misdrijven daar nog steeds veel hoger dan hier.  Erg effectief lijkt het niet. Tenslotte het ultieme kwaad dat oorlog heet. Kun je dat risico uitbannen? Ja, ook dat kan: door preventieve oorlog. Die werd toegepast in  Irak en Afghanistan. We kennen inmiddels het resultaat.                                                                          

 Het zal niet de laatste keer zijn. Want de homo sapiens
is nog steeds niet wijzer geworden, ook al leefde er 400 jaar geleden een man in Stratford upon Avon, die het al wist: 'Security is mortals chiefest enemy'.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu