Polen en Russen - EDM-2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Polen en Russen

Geschiedenis


Een vergeten geschiedenis: Polen, Russen en Engelsen


Tijdens een vakantiereis naar Iran in 2002 maakte ik een wandeling rond de Kaspische Zee haven Bandar-al-Azali. Daar stuitte ik plotseling op een groot Pools (oorlogs?) kerkhof. Hoe waren die hier gekomen? In het volgende geef ik verslag van mijn onderzoekingen.
Toen Hitler Polen in 1939 was binnengevallen, viel Sovjet Rusland het vervolgens verraderlijk in de rug aan. Maar het is minder bekend, wat er daarna in dat land gebeurde. Rusland bezette een gebied met 12 miljoen inwoners en nam 190.000 Poolse soldaten, officieren politie en grenswachten gevangen, arresteerde 60.000 burgers en deporteerde 1.2 miljoen bewoners naar ver verwijderde delen van het immense rijk. Velen hebben het niet overleefd.
In Maart 1940 beval het Centrale Comité van de Russische CP de executie van de gevangen Poolse officieren. Van hen zijn 20.000 lijken teruggevonden in de bossen van Katyn. Op nog twee andere plaatsen vonden executies plaats.
(De Sovjet aanklager in de Neurenberg processen trachtte de Nazi’s hiervan de schuld te geven, maar in de 90-ger jaren gaf Jeltsin de moord toe. Het Hooggerechtshof wilde het geen genocide noemen, maar ‘common murder’)
Inmiddels had Sikorski (hij kwam later bij een dubieus ongeluk om het leven)
in Engeland een ‘Poolse regering in ballingschap’ gevormd. Toen, door Hitlers onverwachte aanval, Stalin in 1941 plotseling bondgenoot was geworden, tekende Sikorski (onder Britse druk) een overeenkomst met Stalin om de geïnterneerde Polen vrij te laten en een Pools leger in de SU te vormen. In Maart 1942 werden in centraal Azië 10 Poolse divisies gevormd. Maar de conditie van de soldaten was slecht, in de eerste 7 maanden stierven 3000 door uitputting en ziekte. De verdreven Poolse burgers verzamelden zich rond de militairen. Toen de plaatselijke autoriteiten plotseling de voedseltoevoer stopten werd de toestand onhoudbaar, en werd besloten ze naar Perzië en het MO ‘uit te zetten’. De zwakste werden het eerst getransporteerd vanuit de Kaspische haven Türkmenbashı naar Bandar-al-Azali Daar werden de overledenen begraven. De rest voegde zich na herstel bij het Engelse leger en nam o.a. deel aan de strijd rond Monte Cassino. Anderen werden aan Sosabowski’s airborne brigade gevoegd. Een aantal nam dienst in het, geheel uit Polen bestaande 303 fighter squadron van de RAF. Dit squadron was het meest succesvolle van de Battle of Britain. Volgens de minister voor de luchtmacht Sir Archibald Sinclair, was hun bijdrage essentieel voor de overwinning. Maar zij waren niet de enigen. Daarnaast was een kleine Poolse marine en grote afdelingen infanterie en luchtlandingstroepen. Die vochten bijzonder moedig onder Engels vlag in N. Afrika, Italië, Frankrijk en in…..Nederland Zie verder: Market Garden en de Polen

Bronnen:
- Informatie van mijn Poolse vriend Zbigniew Orlowski
- For your freedom and ours. Overzicht Poolse bijdragen aan de geallieerden

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu