Paspoort - EDM-2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Paspoort

Colums

Paspoort, het woord zegt het al, is een persoonlijk document, dat het recht geeft om (een grens) te passeren. Inmiddels is het ook een identiteitsbewijs, waarmee een regering de houder legitimeert en hem/haar 'allerwegen de steun van de wettelijke orde verzekert' (van Dale). Een staat neemt hiermee dus een verplichting op zich tav de betreffende persoon. Het idee (anno 2012) dat het de houder ook verplicht tot loyaliteit aan dat land, is dus een nieuw gegeven.  Maar een land dat uit 'verplichte burgers' bestaat, is een zwak land.

 Loyaliteit
. Wat die precies inhoudt is niet gedefinieerd, maar volgens onze regering sluit het in elk geval het bezit van ieder ander paspoort (dus andere loyaliteit) uit. Loyaliteit betekent trouw aan aangegane verplichtingen, maar ook aan 'hetgeen men door zijn positie verplicht is’. Volgens 'nationalisten' verplicht het feit dat men ergens geboren is tot loyaliteit aan dat land: ‘right or wrong, my country’.  Dat je maar aan één ding loyaal kunt en moet zijn is zeer misleidend. Je kunt loyaliteit voelen voor je familie, kerkgenootschap, partij, voetbalclub.

  Steeds meer wordt het paspoort gebruikt om de vrijheid van zijn burgers te beperken (zonder paspoort mag je het land niet uit) en hen te controleren. Daarom moet bij ons niet alleen de foto aan ridicule eisen voldoen, maar moeten er ook vingerafdrukken
in. Wie een vingerafdruk weigert, kan zelfs niet in een ziekenhuis terecht (!). De Raad van State heeft dit terecht veroordeeld.  Maar helaas zal het de meeste mensen een worst zijn: 'Als Big Brother ons maar beschermt'.  

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu