Nefrologie, wat is dat? - EDM-2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nefrologie, wat is dat?

Gezondheid en Ziekte > Nefrologie

Nephrologie is de leer van de nierziekten. Zij vormt en onderdeel van de interne geneeskunde, en is pas omstreeks 1960 als apart specialisme erkend. Persoonlijk vind ik nog steeds dat je het niet uit de interne geneeskunde los kunt maken. Sir Robert Platt, een der grondleggers, noemde zich dan ook ‘nephrophile’, liefhebber van de nier. Een specialisme wordt pas erkend, als het over een eigen techniek beschikt, want dat een collega meer van een onderwerp af weet, willen artsen niet graag toegeven. Die techniek was in dit geval de kunstnier. Helaas, want die heeft, wegens de commercie, niet altijd de echt geïnteresseerde artsen aangetrokken, en de aandacht van de kern afgeleid. (zie mijn ‘Open brief’).
Wat is er zo bijzonder aan de nier? De nier is een centraal regulerend orgaan. Dit heeft tot gevolg, dat ziekten van de nier hun weerslag hebben op vrijwel alle andere organen. Daarom dient een nephroloog ook algemeen internist te zijn.
Wat reguleert de nier? Dat is de samenstelling en het volume van de lichaamsvloeistoffen
. Wegens dat laatste is de nier ook verantwoordelijk voor het in stand houden van de bloeddruk, en vindt bloeddrukverhoging, hypertensie dan ook in de nier zijn oorsprong.
 Hoe reguleert de nier?  Dit gebeurt in een ingenieus systeem van (bloed) filtratie, waarna in de nierbuisjes (tubuli) stoffen worden teruggewonnen (re-absorptie) en toegevoegd (secretie).
Dat proces heeft onderzoekers altijd gefascineerd, en bracht de grote fysioloog Starling tot de uitspraak, dat de nier ‘almost endowed with intelligence’
is.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu