Burnout - EDM-2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Burnout

Colums

  Persbericht: 'Anneloor van Heemstra kreeg ernstige stressverschijnselen. Haar huisarts waarschuwde voor 'naderende (!) burnout'.   Één op de vijf mensen krijgt tegenwoordig een burnout. Het merendeel is vrouw. We hebben hier  te maken met een serieus maatschappelijk verschijnsel'.                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Omstreeks 1960 werd in de USA een wetenschapper die geruime tijd geen onderzoek had gepubliceerd, 'burned-out' genoemd. Dat was geen compliment en daar wilde je niet bij horen. In 1970 werd, opnieuw in de USA, deze term geïntroduceerd voor een nieuwe (psychische) ziekte. Het was er één van een reeks aandoeningen op de grens van geestelijk en lichamelijk onwel-bevinden die in die jaren furore maakten. In 1990 varieerde het 'ziekte'-verzuim op de Utrechtse universiteit 1 tot 5% bij de verschillende vakgroepen en 11 % bij het bureau directie!

Bij deze 'syndromen' zijn geen objectieve afwijkingen te vinden, zodat de diagnose geheel berust op interpretatie van klachten die de 'patiënt' naar voren brengt. Welke deskundigheid is vereist is, om die te beoordelen?   Een arts is daarvoor niet opgeleid. Merkwaardig is, dat de vraag, of deze ziekten eigenlijk wel bestaan, nooit wordt gesteld. Zodra er een woord is, wordt alleen nog maar gezocht naar de inhoud. En natuurlijk ook naar de behandeling. Tal van instellingen bieden (tegen flinke vergoeding) hun diensten aan.

Dit alles heeft vooral te maken met de uitbreiding van het begrip 'gezondheid', dat werd gedefinieerd als 'totaal lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden'. Alles wat daar niet aan voldoet is 'ziek'. Aangezien  niemand zich permanent in die ideale toestand bevindt, nadert de Westerse maatschappij de situatie die Jules Romain in zijn toneelstuk: 'Docteur Knock, ou le triomphe de la Médecine' schetst: 'Er bestaan geen gezonden, alleen mensen die nog niet voldoende onderzocht zijn'. De farmaceutische industrie vaart er wel bij. Het fenomeen: 'Medicijn op zoek naar een ziekte' is geen uitzondering. De psychofarmaca namen een gigantische vlucht, want voor ieder onlustgevoel moet een pil zijn. Burned-out is een geuzennaam geworden:  'Kijk eens hoe hard ik gewerkt heb!'

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu